Bài tập đại từ quan hệ (Có đáp án) | Daohongdonvenus.com

Bài tập về đại từ quan hệ trong tiếng Anh là một nội dung kiến thức quan trọng và phổ biến trong các đề thi. Vì vậy, tổng hợp bài tập về đại từ quan hệ trong tiếng Anh sẽ là nội dung hữu ích giúp các bạn có thể ôn tập về nội dung này, qua đó, hoàn thiện được vốn ngữ pháp tiếng Anh cho mình.

Bài tập về đại từ quan hệ luôn có mặt trong các đề thi THPT quốc gia, vì vậy để làm tốt được nội dung này các em học sinh cần phải làm nhiều dạng bài tập khác nhau để ôn tập và củng cố kiến thức tiếng Anh của mình. Sau đây, mời các em cùng tham khảo nội dung tài liệu.

A. Bài tập trắc nghiệm đại từ quan hệ có đáp án

I. Chọn đáp án đúng nhất để hoàn thành các câu sau hoặc chọn đáp án có câu gần nghĩa nhất với câu gốc:

1. She is talking about the author________book is one of the best-sellers this year.

A. which

B. whose

C. that

D. who

2. He bought all the books__________are needed for the next exam.

A. that

B. what

C. those

D. who

3. The children,__________parents are famous teachers, are taught well.

A. that

B. whom

C. whose

D. their

4. Do you know the boy________we met at the party last week?

A. which

B. whose

C. who

D. whom

5. The exercises which we are doing________very easy.

A. is

B. has been

C. are

D. was

6. The man_______next to me kept talking during the film, _______really annoyed me.

A. having sat / that

B. sitting / which

C. to sit / what

D. sitting / who

7. Was Neil Armstrong the first person________foot on the moon?

A. set

B. setting

C. to set

D. who was set

8. This is the village in________my family and I have lived for over 20 years.

A. which

B. that

C. whom

D. where

9. My mother,________everyone admires, is a famous teacher.

A. where

B. whom

C. which

D. whose

10. The old building__________is in front of my house fell down.

A. of which

B. which

C. whose

D. whom

11. We need a teacher__________native language is English.

A. who

B. whose

C. whom

D. that

12. I bought a T- shirt________is very nice.

A. who

B. whose

C. whom

D. that

l3. The woman,________was sitting in the meeting hall, didn’t seem friendly to us at all.

A. who

B. whom

C. where

D. when

14. The man with__________I have been working is very friendly.

A. who

B. that

C which

D. whom

15. We’ll come in May__________the schools are on holiday.

A. that

B. where

C. which

D. when

II. Chọn câu đúng:

1. She gives her children everything ………………… they want.

A. that

B. who

C. whom

D. what

2. Tell me …………………. you want and i will try to help you.

A. that

B. what

C.who

D. which

3. The place ……………………. we spent our holiday was really beautiful.

A. what

B. who

C. where

D. which

4. What was the name of the girl….passport was stolen?

A. whose

B. who

C. which

D. when

5. The bed …………………. I slept in was too soft.

A. whose

B. which

C. what

D. who

6. Nora is the only person ……………………. understands me.

A. which

B. who

C. what

D. whose

7. Why do you always disagree with everything…I say?

A. who

B. which

C. when

D. what

8. This is an awful film. It is the worst…I have never seen.

A. who

B. that

C. what

D. whom

9. The hotel …we stayed was not clean.

A. who

B. that

C. where

D. when

10. The last time …I saw her, she looked very beautiful.

A. who

B. that

C. where

D. when

11. What was the name of the people …car had broken down.

A. which

B. who

C. whom

D. whose

12. I recently went back to the town…I was born.

A. what

B. where

C. who

D. which

13.The reason ……………………… I phoned him was to invite him to a party.

A. what

B. whose

C. why

D. which

14. I don’t agree with ……………….. you have just said.

A. what

B. who

C. when

D. which

15. She told me her address …………………… I wrote on a piece of paper.

A. what

B. which

C. when

D. where

16. The dress didn’t fit her, so she took it back to the shop ………………. she had bought it.

A. where

B. which

C. what

D. when

17. Do you know the girl …………………….. Tom is talking to?

A. whom

B. what

C. which

D. whose

18. I gave her all the money ………………………. I had.

A. that

B. what

C. when

D. whose

19. The party …………………….. we went to wasn’t very enjoyable.

A. who

B. when

C. that

D. where

20.The stories ………………………… Tom tells are usually very funny.

A. when

B. that

C. where

D. who

21. I met the woman ……………………….. can speak 6 languages.

A. who

B. that

C. which

D. whom

22. Have you seen the money ……………………… was on the table?

A. who

B. which

C. where

D. whom

23. Where is the picture ………………………. was on the wall?

A. when

B. where

C. which

D. who

24 .I don’t like people ………………………. never stop talking.

A. who

B. which

C. whom

D. whose

25. Why does she always wear clothes ………………………… are too small for her?

A. which

B. who

C. whose

D. where

26. The factory ……………… John works in is the biggest in town.

A. when

B. where

C. which

D. how

27. Have you ever seen the photographs …………………. Ann took?

A. that

B. where

C. when

D. who

28. Everybody …………………… went to the party enjoyed it very much.

A. that

B. whose

C. which

D. who

29. 1945 was the year …………………… the second world war ended.

A. which

B. why

C. when

D. where

30. Is there a shop near hear …………………… I can buy a postcard?

A. when

B. which

C. where

D. who

ĐÁP ÁN

I. Chọn đáp án đúng nhất để hoàn thành các câu sau hoặc chọn đáp án có câu gần nghĩa nhất với câu gốc:

1 – B;

2 – A;

3 – C;

4 – D;

5 – C;

6 – B;

7 – C

; 8 – A

; 9 – B;

10 – B;

11 – B;

12 – D;

13 – A;

14 – D;

15 – D;

II. Chọn câu đúng:

1. A; 2. B; 3. C; 4. A; 5. B;

6. B; 7. B; 8. B; 9. C; 10. D;

11. D; 12. B; 13. C; 14. A; 15. B;

16. A; 17. A; 18. A; 19. C; 20. B;

21. A; 22. B; 23. C; 24. A ; 25. A;

26. C; 27. A; 28. A; 29. C; 30. C;

B. Bài tập tự luận về đại từ quan hệ trong tiếng Anh có đáp án

III. Fill in the blanks with WHO, WHICH or THAT:

1. The men _______ lives next-door are English.

2. The dictionary _______ you gave me is very good.

3. Do you know the girls _______ are standing outside the church?

4. The police are looking for the thieve _______ got into my house last night.

5. The chocolate _______ you like comes from the United States.

6. I have lost the necklace _______ my mother gave me on my birthday.

7. A burglar is someone _______ breaks into a house and steals things.

8. Buses _______ go to the airport run every half hour.

9. I can’t find the key _______ opens this door.

10. I gave you a book _______ had many pictures.

11. I don’t like the boy _______ Sue is going out with.

12. Did you see the beautiful dress _______ she wore yesterday.

13. The man _______ she is going to marry is very rich.

14. This is the bank _______ was robbed yesterday.

15. He wore a mask _______ made him look like Mickey Mouse.

IV. Fill in the blanks with WHO, WHICH or WHOSE:

1. He arrived with a friend ______ waited outside in the car.

2. The man ______ mobile was ringing did not know what to do.

3. The car ______ the robbers escaped in was a BMW.

4. The woman ______ daughter was crying tried to calm her down.

5. The postman ______ works in the village is very old.

6. The family ______ car was stolen last week is the Smiths.

7. The cowboy ______ is wearing a red shirt looks very funny.

8. A bus is a big car ______ carries lost of people.

9. The volunteers, ______ enthusiasm was obvious, finished the work quickly.

10. Children ______ like music are often good at mathematics.

11. The engineers ______ designed the building received an award.

12. The girl ______ recited the poem is my niece.

13. The townspeople, ______ pride in their community is well- known, raised enough money to build a new town hall.

14. The Pacific Ocean, ______ might have been crossed by raft during the Stone Age, is the world’s largest ocean.

15. The newspaper to ______ we subscribe is delivered regularly.

V. Combine These Pairs Of Sentences Using Relative Pronouns:

1. The first boy has just moved. He knows the truth.

………………………………………….. ………………………………………….. ……

2. I don’t remember the man. You said you met him at the canteen last week.

………………………………………….. ………………………………………….. ……

3. The only thing is how to go home. It make me worried.

………………………………………….. ………………………………………….. ……

4. The most beautiful girl lives city. I like her long hair very much.

………………………………………….. ………………………………………….. ……

5. He was Tom. I met him at the bar yesterday.

………………………………………….. ………………………………………….. ……

6. The children often go swimming on Sundays. They have much free time then.

………………………………………….. ………………………………………….. ……

7. They are looking for the man and his dog. They have lost the way in the forest.

………………………………………….. ………………………………………….. ……

8. The tree has lovely flowers. The tree stands near the gate of my house.

………………………………………….. ………………………………………….. ……

9. My wife wants you to come to dinner. You were speaking to my wife

………………………………………….. ………………………………………….. ……

10. The last man has just returned from the farm. I want to talk to him at once.

………………………………………….. ………………………………………….. ……

11. The students will be awarded the present. The students’ reports are very valuable.

………………………………………….. ………………………………………….. ……

12. The book was a lovely story. I was reading it yesterday.

………………………………………….. ………………………………………….. ……

13. The botanist will never forget the day. He found a strange plant on that day.

………………………………………….. ………………………………………….. ……

14. Someone is phoning you. He looked for you three hours ago.

………………………………………….. ………………………………………….. ……

15. The man works for my father’s company. The man’s daughter is fond of dancing.

………………………………………….. …………………………………….

C. Bài tập lược bỏ đại từ quan hệ có đáp án

Các trường hợp đặc biệt và nâng cao của mệnh đề quan hệ bao gồm rút gọn Ving, Ved, to Vo, lược bỏ đại từ quan hệ sẽ được ôn tập, kiểm tra lại thông qua bài tập dưới đây, mời các em làm bài.

1. The man who is standing there is a clown.

2. The envelop which lies on the table has no stamp on it.

3. Benzene, which was discovered by Faraday, became the starting point in the manufacture of many dyes, perfumes and explosives.

4. My grandmother, who is old and sick, never goes out of the house.

5. The student don’t know how to do exercise which were given by the teacher yesterday.

6. The diagrams which were made by young Faraday were sent to Sir Humphry Davy at the end of 1812.

7. The gentleman who lives next door to me is a well-known orator.

8. All the astronauts who are orbiting the earth in space capsules are weightless.

9. All students don’t hand in their papers will fail in the exam.

10. I saw many houses that were destroyed by the storm.

11. The street which leads to the school is very wide.

12. The system which is used here is very successful.

13. John, who teaches my son, is my neighbor.

14. Trains which leave from this station take an hour to get to London.

15. The candidates who are sitting for the exam are all from Vietnam.

16. We are driving on the road which was built in 1980.

17. Customers who complain about the service should see the manager.

18. The city which was destroyed during the war has now been rebuilt.

19. My brother, who met you yesterday, works for a big firm.

20. The vegetable which are sold in this shop are grown without chemicals.

II. Nối 2 câu sau thành 1 câu liền mạch (rút gọn mệnh đề quan hệ)

1. Zoe is the girl. She phoned the police yesterday.

_________________________________________.

2. I buy a dress which is beautiful and fashionable.

________________________________________.

3. The woman who is standing over there is my teacher.

_________________________________________.

4. The last student that was interviewed was Zoe.

_________________________________________.

5. Those are books. Jack has just bought them from the bookstore.

_________________________________________.

6. The Maldives, which is best known for foreign travelers, has pleasant weather.

_________________________________________.

7. They had a pool in which they could swim.

_________________________________________.

ĐÁP ÁN

I. Rút gọn mệnh đề quan hệ.

1. The man standing there is a clown.

2. The envelop lies on the table has no stamp on it.

3. Benzene, discovered by Faraday, became the starting point in the manufacture of many dyes, perfumes and explosives.

4. My grandmother, being old and sick, never goes out of the house.

5. The student don’t know how to do exercise given by the teacher yesterday.

6. The diagrams made by young Faraday were sent to Sir Humphry Davy at the end of 1812.

7. The gentleman living next door to me is a well-known orator.

8. All the astronauts orbiting the earth in space capsules are weightless.

9. All students not handing in their papers will fail in the exam.

10. I saw many houses destroyed by the storm.

11. The street leading to the school is very wide.

12. The system used here is very successful.

13. John, teaching my son, is my neighbor.

14. Trains leaving from this station take an hour to get to London.

15. The candidates sitting for the exam are all from Vietnam.

16. We are driving on the road built in 1980.

17. Customers complaining about the service should see the manager.

18. The city destroyed during the war has now been rebuilt.

19. My brother, meeting you yesterday, works for a big firm.

20. The vegetable sold in this shop are grown without chemicals.

II. Nối 2 câu sau thành 1 câu liền mạch (rút gọn mệnh đề quan hệ)

1. Zoe is the girl phoning the police yesterday.

2. Those are the books which Jack has just bought from the bookstore.

3. The woman standing over there is my teacher.

4. The last student to be interviewed was Zoe.

5. I buy a beautiful and fashionable dress.

6. The Maldives, best known for foreign travelers, has pleasant weather.

7. They had a pool to swim in.

D. Bài tập Điền đại điền đại từ quan hệ thích hợp vào chỗ trống

1. There are eighteen different kinds of penguins ______ live south of the equator.

2. Thank you very much for the present ______ you sent me.

3. This is Mrs. Jones, ______ son won the championship last year.

4. His girlfriend, ______ he trusted absolutely, turned out to be an enemy spy.

5. The bus crashed into a queue of people, four of _______ were killed.

6. A man bought in a little girl, ______ hand was cut by flying glass.

7. Mary, ______ boyfriend didn’t turn up, ended by having lunch with Peter.

8. He paid me $5 for cleaning ten windows, most of _______ hadn’t been cleaned for at least a year.

9. In prison they fed us on dry bread, most of ______ was moldy.

10. The chair in _____ I was sitting suddenly collapsed.

11. The bed ______ I slept on has no mattress.

12. The man _______ I was waiting for didn’t turn up.

13. The student with ________ she was dancing had a slight limb.

……………..

Mời các bạn tải file tài liệu để xem thêm nội dung chi tiết